Experiment

De niqaab verbieden?

Too busy being awesome na zonsondergang

Op dit moment toont Het Nutshuis de tentoonstelling Too busy being awesome over vrouwen die ervoor kiezen om een niqaab te dragen en de implicaties daarvan. In de tentoonstelling hangt en staat werk van fotograaf Saskia Aukema en kunstenaarsduo Lancel en Maat. Het is duidelijk een controversieel onderwerp. Er ligt een wetsvoorstel bij de eerste kamer om de niqaab te verbieden en zij bereiden op dit moment het debat hierover voor. Het geluid van de vrouwen die ervoor kiezen om de niqaab te dragen komt echter weinig aan bod. Wij willen er graag aan bijdragen dat ook dit verhaal gehoord wordt.
 
Op zaterdag 27 mei organiseren wij daarom een speciaal programma rond deze tentoonstelling met film, een korte lezing, een rondleiding en een performance. De avond wordt afgesloten met een iftar maaltijd.
 
Een gebedsruimte is aanwezig.
 
Vanaf 19.00 uur gaan de deuren open van de tentoonstelling Too busy being awesome. Fotograaf Saskia Aukema geeft een rondleiding door de tentoonstelling. Kunstenaarsduo Lancel en Maat nemen je mee in hun performance Tele_Trust.
 
Om 20.30 uur start start het tweede deel van het programma wat bestaat uit een lezing en filmprogramma. Hoogleraar Yolande Jansen spreekt in haar korte lezing over de manier waarop hedendaagse debatten over multiculturalisme, integratie en assimilatie verweven zijn met debatten over secularisme en de plaats van religie in de publieke sfeer.  Yolande Jansen studeerde Franse taal- en letterkunde en wijsbegeerte en promoveerde in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Stuck in a Revolving Door. Secularism, Assimilation and Democratic Pluralism. Zij is ook als Socrates-hoogleraar op de leerstoel ‘humanisme in relatie tot religie en seculariteit’ verbonden aan de VU. Voorts is zij Universitair Hoofddocent in de filosofie aan de UvA.
 
Het filmprogramma bestaat uit de korte film NIQAB (2010) van bijzondere Griekse filmmaker Stefanos Sitaras en de mini documentaire I wasn’t always dressed like this (2013) van Braziliaanse filmmaker Betty Martins.
 
"Everything I knew about Muslim women was through the media, and the discourse was always negative, about oppression and backwardness. People would generally see a woman wearing a hijab and feel sorry for her, or assume she had been forced to wear it," Betty Martins
 
Het programma wordt afgesloten met een iftar maaltijd (na zonsondergang om 21.48 uur).
 
Het menu:
 
Kip  Pastei
Vis Pastei
Harira Linzensoep
Thabouleh met veel verse kruiden
Spinazie Feta taart
Frisse salades
Brood met hummus en tapenade
Fruit
Mejool dadels : de lekkerste!
 
 
Inloop vanaf 19.00 uur
 
Het café is open van 19.00 tot het einde van de iftar.