Foto Expo

SHRINKING SPACE – We Are All Human Rights Defenders #2

De opening vindt plaats op maandag 13 november om 16.00 uur.
 
Justice and Peace Nederland presenteert in Het Nutshuis de tentoonstelling SHRINKING SPACE – We Are All Human Rights Defenders #2. In veel landen is er steeds minder ruimte voor mensenrechten en mensenrechtenverdedigers. Ongelijkheid en onderdrukking krijgen in toenemende mate vrij spel. SHRINKING SPACE geeft een stem aan mensen die opkomen voor de vrijheid en rechten van iedereen. Wat zou jij doen als…
 

… je familie van de een op de andere dag verdween? Met de installatie Footprints of Memory vraagt kunstenaar Alfredo López Casanova aandacht voor de situatie van vele Mexicaanse ouders die stad en land aflopen in de zoektocht naar hun verdwenen kinderen. De versleten voetzolen van hun stukgelopen schoenen heeft hij gegraveerd met hun persoonlijke verhalen.

 
En wat zou jij doen als … je niet precies weet wat je van de overheid wel en niet mag doen? Met haar nieuwste project Inoffensive Art belicht de Russische fotografe Nadezhda Titova dat kunstenaars in Rusland zich steeds minder vrij voelen om de maatschappij te bekritiseren en zich te uiten via kunst. Uit angst voor de arbitraire strafmaatregelen vanuit de overheid leggen ze zichzelf grenzen op.
 
 
Naast het werk van deze twee kunstenaars spreken Lucía en Maria bij de opening van SHRINKING SPACE én tijdens de weken erna over hun werk als mensenrechtenverdediger in Mexico en Rusland. Zij nemen beiden deel aan het Shelter City-programma. Den Haag is de eerste van inmiddels tien Shelter Cities in Nederland en biedt een veilige omgeving voor mensenrechtenverdedigers om vrijuit te denken en te praten over hun werk.
 

Deze tentoonstelling is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met Het Nutshuis, SMX Collectief en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door Fonds1818.
 

Randprogramma SHRINKING SPACE

  • Woensdag 22 november: filmvertoning Tempestad, met rondleiding door de tentoonstelling
  • Zondag 26 november: Kamera Kultura, met rondleiding door de tentoonstelling
  • Woensdag 29 november: filmvertoning Everybody Dies But Me, met rondleiding door de tentoonstelling
  • Zondag 10 december: Vrijheidslezing (i.s.m. De Balie), met rondleiding door de tentoonstelling

 
 
 
 
 
 
 
Foto: Nadezhda Titova