Te Gast

Lezing: Wat is God?

Deze door het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden en de vereniging de Vrijplaats georganiseerde lezing zal worden gehouden op zaterdagmiddag 25 november 2017 in het Nutshuis in Den Haag.
 
De lezing begint om twee uur en eindigt om vier uur. Inloop is vanaf half twee. Toegang is gratis. Koffie en thee zijn verkrijgbaar.
 
Spreker is Ton de Kok. Hij is gepromoveerd in de geesteswetenschappen, oud-marinier, voormalig lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig docent godsdienstfilosofie.
 
 
Over de vraag WAT IS GOD  heeft hij een tweetal boeken geschreven, waarin hij gevoed door zijn veelkleurige levenservaring een boeiend beeld geeft van de bestaansworsteling van tientallen filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars met de nog steeds zeer actuele vraag WAT IS GOD.
 
Zijn boeken staan bol van de levensvragen: is er een God? Is die persoonlijk of onpersoonlijk?  Waarom is er iets en niet niets? Valt er iets te hopen? Is er troost? Is er zin of zinloosheid? Hoe te leven met de absurditeit van het menselijk bestaan? Enzovoorts.
 
 
Na zijn inleiding van ongeveer 45 minuten, zal er na de pauze en mede aan de hand van enkele stellingen en gesprekspunten, met elkaar hierover van gedachten gewisseld worden.
 
Aan de orde zullen  zeker komen de eeuwenoude vragen: “Heeft de mens God geschapen of heeft God de mens geschapen?
 
Bestaat God of bestaan Goden? En zo ja, wat is hun belang of plaats in de religie?
 
Is God transcendent of immanent dan wel beide ?.
 
Religie is de honger van de ziel naar het onmogelijke, het onbereikbare, het onvoorstelbare.... (uitspraak van de Duitse theoloog en filosoof Friedrich Schleiermacher).
 
De mens is een ongeneeslijk religieus wezen, voortdurend op zoek naar zin- en betekenisgeving.
 
Volgens de Britse evolutionair bioloog  en atheist Richard Dawkins bestaan er geen God. Hij heeft daarover een intrigerend boek geschreven met als titel;  “God als misvatting”.
 
Kortom: deze lezing kan  uw gezichtsveld verbreden en  wellicht tot nieuwe inzichten leiden.
 
Wij zien dan ook zeer uit naar uw komst.
 
Het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden.
 
De vereniging De Vrijplaats.