Gesprek / discussie

Kamera Kultura

Foto: FOOTPRINTS OF MEMORY - Searching for Mexico’s Disappeared. Kunstenaars van Colectivo Huellas de la Memoria verzamelden 80 paar schoenen van mensen diezoeken naar hun familieleden die, net als duizenden anderen, zijn verdwenen in Mexico en Latijns-Amerika. De kunstenaars kerfden hun verhalen uit in de zolen van hun schoenen, als getuigenis van hun eindeloze zoektocht naar hun geliefden, gehinderd door een systeem van weerstand en straffeloosheid.
 

 

Een betrokken interviewer (Jellie Brouwer, foto), actuele en maatschappelijke thema’s, een verse en uitgebreide brunch én inspirerende optredens: dat is Kamera Kultura.
Op maandag 13 november vond de opening van de tentoonstelling SHRINKING SPACE plaats, de tweede in de serie #WeAreAllHumanRightsDefenders van Justice and Peace Nederland. Met deze tentoonstelling  geeft  Justice and Peace een stem aan mensen die opkomen voor vrijheid en rechten. Justice and Peace werkte hierbij samen met SMX Collective en fotografe Nadezhda Titova. Tijdens Kamera Kultura gaat Jellie in gesprek met Mensenrechtenverdediger Lucia uit Mexico, die deelneemt aan het Shelter City programma. Zij zal vertellen over haar zoektocht naar haar zoon, die in 2013 ontvoerd werd. Ze richtte een organisatie op om de vele verdwijningen in de staat Veracruz en de tekortkomingen van de federale overheid zichtbaar te maken en bestrijden.  
 
Ook gaat Jellie in gesprek met Vera Thaens (BE) over haar project Roof Runoff Purifying System. Vera Thaens biedt met het Roof Runoff Purifying System een alternatief om regenwater te zuiveren. Haar manier van water zuiveren, verwijdert op natuurlijke wijze meer gifstoffen uit regenwater dan dat (chemische) waterzuiveringsinstallaties dat doen, wanneer het water daar via het riool terecht komt.
 
 
Jelske is een singer-songwriter die je raakt met haar gevoelige songs. Ze speelde in verschillende voorprogramma’s (o.a. Janne Schra, Jennie Lena en Jan Akkerman) en was live te horen op 3FM.  Jelske heeft haar eerste album uitgebracht in 2011.
 

Rutger Lemm doet altijd heel veel tegelijk, maar de overkoepelende factor is dat hij verhalen uit zijn dagelijks leven haalt, die vaak grappig maar tegelijk ook universeel herkenbaar (proberen te) zijn. Rutger is een tijd comedian geweest bij Comedytrain en schreef jarenlang grappen voor Dit Was Het Nieuws.  Zijn belangrijkste opdrachtgever van de laatste jaren was NRC Handelsblad, maar jij heeft  ook gewerkt voor Vrij Nederland, De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en de Standaard. In 2008 heeft hij  samen met een groep vrienden online tijdschrift hard//hoofd opgericht, waar hij tot 2012 hoofdredacteur van was. In 2015 publiceerde hij zijn  eerste boek, ‘Een grootse mislukking’. Tegenwoordig beweegt hij zich steeds meer in de richting van televisie en film. Tijdens Kamera Kultura een column van zijn hand.
 
 
Foto : Gaby Esquivel