GESPREK/DISCUSSIE

Kamera Kultura

Sluit de maand af met Kamera Kultura en laat je voeden door actuele thema´s rond kunst, wetenschap, politiek en maatschappij, pakkende optredens en een altijd verrassend brunchbuffet van Juni Café! Deze editie met gastpresentator Shailoh Phillips, een creatieve mediaprofessional met een passie voor onderzoek, ontwerp en onderwijs.

 

 

Er is in West-Europa vermoedelijk geen controversiëler kledingstuk dan de niqaab: de gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. In veel landen is hij verboden. Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie zijn eigenlijk die vrouwen die ervoor kiezen iets te dragen wat zoveel discussie oproept? Wat vinden ze belangrijk, mooi en grappig? Fotografe Saskia Aukema bezocht niqaabdraagsters in binnen- en buitenland en werd verrast. De vrouwen waren zoveel sterker, kleurrijker en genuanceerder dan ze vooraf had gedacht. Hoewel ze voor de bijna onmogelijke taak stond mensen te portretteren die zich niet willen laten zien, is het haar gelukt beetje bij beetje een wereld te onthullen die voor de meesten van ons zo moeilijk te begrijpen is. Shailoh gaat met Saskia in gesprek over haar werk.

 

 

Lisa Weeda (1989) schrijft proza, theater en non-fictie. In 2015/2016 zat ze in het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor ze samen met fotografe Robin Alysha Clemens vertrok naar Oekraïne om onderzoek te doen naar het vaderland van haar oma. In november 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literair verslag van die reis. Shailoh gaat met hen in gesprek over hun gezamenlijke project in de Oekraïne.

 

 

Muziek van Dorine Wiersma, de cabaretière die juichende recensies ontving voor haar vierde programma D&A. “Vormvaste vertelteksten met een slimme woordkeus, geestige wendingen en een hoge mate aan muzikaliteit” (NRC), “Eén van de beste cabaretliedjesschrijvers (...) Wiersma's gitaarspel is een genot. Een uniek geluid in het cabaretlandschap” (de Volkskrant).  

 

 

En natuurlijk is er ook weer een column. Deze maand van Saskia Nijs, columnist bij Het Financieele Dagblad, medewerker bij Philips en adviseur voor de organisatie van de toekomst. Ze is één van de 50 meest inspirerende vrouwen volgens de InspiringFifty.

 

 

Op de foto: Dorine Wiersma