Fotografie

Fotoboek!

Op zondag 19 februari organiseert Het Nutshuis in Den Haag voor de vijfde keer Fotoboek!, hét jaarlijkse evenement voor fotografen, ontwerpers, boekverkopers en alle liefhebbers van fotografie. De middag vol informatie, uitwisseling, vermaak en verdieping is rijk gevuld. Op het programma staan onder meer speeddates voor fotografen die werken aan een fotoboek, adviezen over crowdfunding, een filmvertoning, een lezing en een talkshow over een actueel onderwerp rond fotografie. Spil van Fotoboek! is de uitgebreide fotoboekenmarkt. Van antiquarisch en tweedehands tot en met onafhankelijke uitgeverijen, musea en in eigen beheer uitgegeven werk; de fotoboekenmarkt is even divers als levendig!
 
 

Do’s and don’ts rond crowdfunding: Voordekunst geeft advies
Veel fotografen die op zoek zijn naar financiering denken aan crowdfunding. Maar wat zijn eigenlijk de huidige mogelijkheden, uitdagingen en valkuilen van deze financieringsvorm? Tijdens Fotoboek! worden alle vragen over crowdfunding beantwoord door Voordekunst, het Amsterdamse platform voor creatief crowdfunden. Tijdens de bijeenkomst ‘Kick Off Crowdfunding’ komen best practices voorbij, terwijl de Voordekunst-stand op de fotoboekenmarkt volop de ruimte geeft aan 1-op-1-gesprekken met een crowdfunding-deskundige. Aanmeldingen voor de bijeenkomst ‘Kick Off Crowdfunding’ via Mirjam Zweers: zweers@nutshuis.nl.
 

Speeddaten met onder anderen Sybren Kuiper en Annette Behrens
Iedere fotograaf met een plan voor een fotoboek, in het beginstadium of al bijna voltooid, kan zich opgeven voor een van de populairste onderdelen van de middag: vier speeddates met uiteenlopende experts. Aan de hand van hun portfolio gaan deelnemers in gesprek met onder anderen vormgever Sybren Kuiper, fotograaf Annette Behrens (o.a. bekroond met de Historic Book Award in Arles voor haar fotoboek (in matters of) Karl) en tekstschrijver Raymond Frenken.
 
Je kunt je niet meer aanmelden voor de speeddates. 
 

Bart Sorgedrager over zijn favoriete fotoboeken
Ooit was er in Nederland een bloeiende markt voor bedrijfsfotoboeken, maar in dit audiovisuele tijdperk zijn het noodgedwongen afscheidsboeken geworden. Bart Sorgedrager, laatste der Mohikanen, heeft net een ‘afscheidsboek’ gemaakt voor kabelbedrijf Draka in Delfzijl. Naast bedrijfsboekenmaker is hij verwoed verzamelaar van zowel Nederlandse als internationale fotoboeken. Tijdens Fotoboek! gaat hij uitgebreid in op zijn favorieten uit eigen collectie én uit de Wingender-collectie van het Nederlands Fotomuseum: een staalkaart van de Nederlandse fotografie die in februari zal leiden tot een boek met Bart in de redactie.
 
 
Nieuw! Talkshow – Op zoek naar je publiek?
Frits Giersberg, curator van het Nederlands Fotomuseum, zal de middag aftrappen met een prikkelende column. In de talkshow gaan we onder andere in gesprek met pionier op het gebied van publieksonderzoek Letty Ranshuysen en fotografenduo Johan Nieuwenhuize & Shinji Otani. Hoe zit dat nou eigenlijk met fotografiepubliek? Wie zijn het? Waar vind je ze? En hoe prikkel je hun nieuwsgierigheid? Maar ook een pleidooi over de noodzaak om er als fotograaf zelf ook over na te denken.
Prikkelende toekomstbeelden en eigen ervaringen staan centraal in het gesprek dat aan zowel ambitieuze fotografen als geïnteresseerde niet-fotografen inzichten biedt.
Onder Leiding van Gian van Grunsven.
Socioloog Letty Ranshuysen was met haar bureau ruim 20 jaar actief als publieksonderzoeker. Haar onderzoek en publicaties zijn vooral gericht op het vraagstuk hoe makers en verspreiders van kunst een groter publieksbereik kunnen realiseren.
Frits Gierstberg (1959, Haarlem) is kunsthistoricus en criticus. Hij werkt sinds 2003 als Hoofd Tentoonstellingen bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Johan Nieuwenhuize & Shinji Otani maakten recent o.a. solotentoonstellingen in Japan met hun project OTANI NIEUWENHUIZE.
 
Wil je naar het buitenland?
Om fotografen te adviseren hebben we Dutchculture uitgenodigd. Dutchculture is deskundig op het gebied van (financiering bij) internationale projecten. Hoe zet je de stap naar het buitenland? Waar en hoe vind je de juiste partners? Hoe verhoudt de Nederlandse markt zich tot de internationale? Zij houden spreekuur en geven concrete adviezen.
DutchCulture is de landelijke informatiemakelaar voor professionals in de culturele en diplomatieke sector met internationale culturele ambities. Dutchculture.nl
 
Begin je eigen uitgeverij - in gesprek met Vincent van Galen, Loek van Vliet en Kim Tieleman
Fotografen Vincent van Galen, Loek van Vliet en Kim Tieleman zijn vorig jaar hun eigen uitgeverij begonnen, SUB publishing. SUB Publishing ontstond vanuit de behoeften om als kunstenaar en fotograaf op een betaalbare, goed georganiseerde, professionele manier een publicatie uit te kunnen brengen. Door middel van SUB bieden zij de mogelijkheid gebruik te maken van kanalen in de distributie en financiële bijstand en organisatie die voor de kunstenaar als eigen persoon moeilijk of niet toegankelijk zijn. Hun eerste uitgave is meteen een megaproject, zij maakten een krant (oplage 30.000, deur aan deur verspreid in Rijswijk) over de mensen in het AZC in Rijswijk en een interactieve website (cantlivethere.nl). Wij gaan met hen in gesprek over deze ongebruikelijke onderneming en natuurlijk over hun project Can(t) live (t)here. Zij kiezen ervoor om met ons te kijken naar de aflevering van Zembla van 11 januari over de controversiële ‘asieloplossing’ van Australie. (olv Mirjam Zweers).
14.30-15.30 Filmkluis