FOTOGRAFIE

Fotoboek!

Ontdek de eindeloze mogelijkheden met pioniers op het gebied van fotografie. Vind verdieping binnen je eigen fotografieproject in gesprek met een van de experts of kom gewoon door het grote assortiment aan boeken bladeren. Op zondag 14 februari is de vierde editie van het evenement Fotoboek! in Het Nutshuis, Den Haag. Een dag voor professionals en liefhebbers van het fotoboek. Het programma is gevuld met een lezing, interview, film, brainstorm, speeddates met experts en vooral veel boeken.
  
Fotoboekenmarkt
12.00 - 17.30 uur
In de Bankhal van Het Nutshuis vind je tijdens Fotoboek! een uitgebreide en zeer diverse boekenmarkt: van antiquarisch en tweedehands tot onafhankelijke uitgeverijen en in eigen beheer uitgebracht werk. Op de boekenmarkt staan o.a.: Eriskay Connection, The American Book Center, photoQ, HetFotoAtelier en het Nederlands Fotomuseum.
 
“Ik moet af en toe fotoboeken wegdoen, anders zou ik hier door de vloer heen zakken.”
Lezing Merel Bem 12.30 - 13.15 uur
Elk jaar nodigt Het Nutshuis een gepassioneerd fotoboekkenner en verzamelaar uit om te vertellen over zijn of haar favoriete boek. Dit jaar is de keuze gevallen op fotografiecriticus Merel Bem. Samen met Arno Haijtema selecteert zij voor de Volkskrant jaarlijks de mooiste fotoboeken.
 
De onbekende wildernis
Interview en film (88 min) 14.30 - 15.00 uur
Sjoerd Knibbeler was dit jaar met zijn boek genomineerd voor de categorie “first Photobook” op de prestigieuze beurs Paris Photo. Een boek vol papieren reconstructies gebaseerd op de werkelijke ontwerpen van militaire vliegtuigen die uiteindelijk nooit verwezenlijkt zijn. Journalist en presentator Jellie Brouwer gaat in gesprek met Sjoerd Knibbeler over zijn boek en de door hem gekozen film The White Diamond van regisseur Werner Herzog. Een film over een helium gevulde uitvinding die de onbekende wildernis van het ongerepte regenwoud van Guyana zal trotseren. Aansluitend wordt de film vertoond (15.00 – 16.30 uur).
 
Het einde van het fotoboek
Brainstorm 16.15 - 17.00 uur
Het publiceren van fotografie is door de nieuwe wegen van digitale media enorm gegroeid. Zijn nieuwe media, apps en audiovisuele installaties een bedreiging of juist een verrijking voor het traditionele fotoboek? Komt het werk van een fotograaf nog tot zijn recht als je via andere platformen en media-uitingen communiceert? Tijdens een brainstorm staat dit onderwerp centraal. Met o.a. Robert Knoth en Antoinette de Jong (over hun project Poppies), Eefje Blankevoort (over Love radio en andere projecten) en Iris Sikking (zij houdt een pleidooi voor het bestaansrecht van de alternatieven voor het fotoboek).
 
Curiosity killed the cat
Fotoboek! wordt spectaculair afgesloten met de opening van de nieuwe expositie Curiosity killed the cat. Ooit wel eens je vreemdste fantasieën en dromen tot leven gewekt? Meer dan tien kunstenaars doen dit live en tijdens de expositie (17.15 – 19.30 uur).
 
 

Verkopers Fotoboekenmarkt:
Eriskay Connection

Tique

Frits Baarda

The American Book Center

Jan Vandemoortele Photobooks

Buro van Baar

Alauda Publications

photoQ

HetFotoAtelier

PANTOFLE BOOKS

Lecturis

Antiquariaat Raster

Nederlands Fotomuseum

Ivo van der Bent Publicaties

KABK

 
 
Fotografen Nutshuisstand

Paul van der Veer

Loek Raemakers

Mascha Jansen

Marcel Kollen

Poike Stomps

Dirk Hardy

Gert-Jan Peddemors

Stephan Csikós

Ben Krewinkel

Dirk Kome

Eric van Nieuwland

Dolph Kessler

Annie van Gemert
Hans Gerritsen
Ton Martens
Maurice van Es