Eastern Neighbours Film Festival

Eastern European Future Masters: 5 korte films

BORDERS (NL premiere)
Damjan Kozole, Slovenia, 2016, 10 min

 

Een krachtige en poëtische korte ‘one-take’ film over een werkelijke situatie aan de Sloveense grens. De film won de Human Rights Award op het Filmfestival van Sarajevo 2016 en de belangrijkste prijs als de beste korte Sloveense film.

 

24 oktober 2015; een mooie herfstige dag in een mooi landschap. Een menigte vluchtelingen en migranten reizen onder begeleiding van soldaten en politieagenten van de Schengengrens tussen Slovenië en Kroatië naar het vluchtelingenkamp in Brezice. Plotseling wordt het landschap minder mooi. In 2002 maakte deze vooraanstaande Sloveense filmmaker Damjan Kozole een speelfilm op precies dezelfde grens over twee mensenhandelaars die mensen de EU in smokkelden. Deze keer wordt fictie echter werkelijkheid. Kozole besloot een 'no directing benadering’ te nemen door een statische camerapositie te gebruiken, zoals een vrolijke remake van L'Arrivée d'un Train van de gebroeders Lumière.


 

 

BLUE PETER
Marko Santic, Croatia/Slovenia, 2016, 14 min

 

Confronterende, goed geregisseerde en bekroonde korte film over de tweestrijd tussen de professionele plicht en het empathisch bewustzijn van een jonge politieagent.

Petar is een jonge politieagent. Hij woont bij zijn ouders in een klein huis. Zijn politiebaan daagt hem elke dag uit. Tijdens een van de uitzettingen gedurende zijn werk, overtreedt hij politieregels en probeert hij een seniorpaar te beschermen.