GESPREK/DISCUSSIE

Kamera Kultura

Aangezien het de laatste aflevering voor de zomerstop is, gaan we naar buiten waar de jonge vogeltjes fluiten!
 
Als psycholoog en kunsthistoricus verkent Cretien van Campen (auteur van Gekleurd Verleden) de grensgebieden van het waarnemen in de kunsten en wetenschappen. Als sociaal-wetenschapper onderzoekt hij de gezondheid en het geluk van Nederlanders. Marije Vogelzang wordt ‘food designer’ genoemd, maar volgens haar is voedsel al perfect ontworpen door de natuur. Zij noemt zichzelf de eerste ‘etende ontwerper’ van Nederland. Ze legt de focus op het werkwoord ‘eten’ en wordt geïnspireerd door de achtergrond, bereiding en de etiquette van eten. “Er is geen enkel materiaal dat zo dicht bij de mens komt als voedsel.” Samen praten zij over de werking van de zintuiglijke herinneringen. Want wie kent niet van die momenten dat je nietsvermoedend verrast wordt door een geur, een smaak of een melodie die een intense jeugdherinnering oproept?
 
Woensdag 18 juli is het wereldwijd Nelson Mandela Dag. In Den Haag wordt in het kader hiervan het Nelson Mandela-monument van Arie Schippers onthuld. In de preview van Kamera Kultura komt Arie Schippers hier zelf over vertellen.
 
De Amsterdamse natuurkundige Erik Verlinde heeft een revolutionaire theorie die het denken over zwaartekracht op zijn kop zet. Newton kwam op zijn theorie over de zwaartekracht toen hij een appel van een boom zag vallen. Al 300 jaar gebruiken fysici Newton’s wetten om de zwaartekracht te beschrijven. Newton’s theorie verklaart dat massa’s elkaar aantrekken, maar niemand weet precies waarom. Heeft Verlinde het antwoord?
 
Vanaf 1985 is Karin Spaink freelance schrijfster en columniste; onder meer voor Het Parool. Op initiatief van Maartje Nevejan, Bert Kommerij en haarzelf vindt er op 28 juni een eenmalige balletuitvoering plaats van Het Nationale Ballet met 60 Canta's (die kleine gehandicaptenautootjes). Karin Spaink is de Prima Canta en deelt haar ervaringen over dit project in een column.
 
Verder een tropisch optreden van de Rotterdamse Tangogroep Locos Lindos.
 
Onder leiding van presentatrice Jellie Brouwer (NTR Kunststof).
 
Weer een fantastisch programma! Reserveer nu, want er is plaats voor maximaal 80 personen in onze tuin. Reserveren is verplicht, mail naar info@nutshuis.nl
 
Kamera Kultura is het cultureel café van Het Nutshuis waarbij er tijdens een heerlijk ontbijt (door Pètrix van 's-Peer Catering) actuele én tijdloze thema´s aan de orde komen in de vaste programmaonderdelen (interviews, preview, muziekoptreden en column) rond kunst, wetenschap, politiek en maatschappij.