GESPREK/DISCUSSIE

Fotoboek! 2013

Zondag 17 februari, een dag voor professionals en liefhebbers van het fotoboek. Met naast veel fotoboeken (oud en nieuw, ruil, koop en kijk), ook films, interviews, vormgevers, fotografen en exposities in Het Nutshuis, Den Haag. 
 
Openbare mini-masterclass crowdfunding
Omdat de speeddates al vol zitten, een buitenkansje voor alle fotografen op zoek naar advies. In een openbare mini-masterclass crowdfunding zal oprichter van Voordekunst Roy Cremers de megalomane plannen van Bruno van den Elshout onder de loep nemen.
Haags kunstenaar Bruno van den Elshout (1979) werkte achtereenvolgens aan autonome projecten over Europa (Crossroad Europe, 2007-2009) en over de Nederlandse snelweg (Poldermotieven, 2011). In 2012 portretteerde hij een jaar lang iedere dag en ieder uur de Noordzeehorizon. Dit project NEW HORIZONS moet in 2013 de vorm krijgen van een monumentaal boek. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Bruno zich het doel gesteld om binnen zes maanden een bedrag van een ton binnen te halen door crowdfunding.
 
Presentatie nieuw tijdschrift
Op 17 februari 2013 zal Salvo het eerste nummer van een nieuw periodiek voor fotografie lanceren tijdens het foto-evenement Fotoboek! in het Nutshuis te Den Haag.

Salvo bestaat uit Anne Geene, Arjan de Nooy, David de Jong, Sander Uitdehaag en Vincent van Baar. Salvo maakt, brengt en duidt fotografie. De ambitie is om drie keer per jaar uit te komen met een publicatie, die per themanummer kan varieren in vorm en oplage.
Deze uitgave bevat foto's en teksten geinspireerd door een zelf opgelegd thema. De titel van het eerste nummer luidt: van deze foto ga je dood.
Het komt uit als pocket van 80 pagina's in een oplage van 400 en is te koop voor €15,-.
 
Het Favoriete Boek van ..
Wim van Sinderen, de conservator van het Fotomuseum Den Haag, komt in 40 minuten uit de doeken doen wat zijn favoriete fotoboek is. Waarschijnlijk zal hij niet kunnen kiezen en worden het er iets meer, maar in ieder geval kunnen we een vermakelijk verhaal verwachten dat tastbaar wordt wanneer we met witte handschoentjes mogen bladeren door de juweeltjes uit de bibliotheek van Wim van Sinderen! 
 
Bunkers in Albanië
In de 40 jaar na de Tweede Wereldoorlog liet communistisch dictator Enver Hoxha honderdduizenden bunkers aanleggen verspreid over heel Albanië. In 2009 begon fotograaf David Galjaard het Albanese landschap te fotograferen. Met het resultaat, het boek Concresco won deze Haagse fotograaf afgelopen november de prestigieuze Paris Photo First Photobook Award 2012. Voor Fotoboek! werd David Galjaard uitgenodigd om een filmprogramma samen te stellen. Hij koos voor Mushrooms of Concrete van Martijn Payens. Ook een prijswinnaar (Internationaal Filmfestival van Gent 2011 Categorie Studentenfilmcompetitie Documentaire en Genomineerd voor IDFA award for best Student Documentary).
Mrs. Deane (alias van Hester Keijser) gaat na de filmvertoning in gesprek met fotograaf David Galjaard, vormgever Katie Mcgonigal en filmmaker Martijn Payens over Albanië, bunkers en mooie fotoboeken.
 
Het Magische Duo
Tijdens Fotoboek! organiseert Het Nutshuis samen met LhGWR uit Den Haag een ronde tafel gesprek over het Magische Duo van fotograaf en vormgever. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, dat maken van een fotoboek? Wat maakt de perfecte samenwerking? En hoe maak je het ideale boek? Onder leiding van Kim Knoppers, curator van Foam, gaan grafisch ontwerper Roger Willems, schrijver en foto-specialist Hester Keijser, vormgeefster Karin Mientjes en fotograaf Anne Geene met elkaar in gesprek.
 
For Hanna, Future Stories from the Past
Naast bewegende beelden, gesproken woord en vooral veel boeken, ook nog twee foto exposities. In The Rise of Populism in Europe van FOTODOK gaan bezorgde fotojournalisten uit verschillende Europese landen, op zoek naar (politieke) populistische verschuivingen dicht bij huis. Foto’s van: Andrea Gjestvang -NO, Ed Thompson -UK, Jan-Joseph Stok -NL/FR en Dirk-Jan Visser –NL.
 
Maar 17 februari is ook de openingsdag van de expositie For Hanna, Future Stories from the Past van Willem Poelstra. In januari 2012 vertrok Willem Poelstra naar Kosovo om een begin te maken aan zijn project. Een jaar eerder was zijn vader overleden. Uit een doos met documenten en foto’s die zijn vader hem naliet, bleek dat in zijn familie een conflict bestond waarvan Poelstra maar weinig wist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had zijn vader vrijwillig in een locomotieffabriek in Berlijn gewerkt. Dit terwijl zijn Joodse moeder hevig had geleden onder de oorlog. Toch trouwden zijn ouders kort na de oorlog. Poelstra wilde meer te weten komen over het persoonlijk en maatschappelijk leed dat volgt op oorlog en conflict. For Hanna, Future Stories from the Past is daarvan het gevolg.
 
De opening van de expositie van Willem Poelstra vindt aansluitend plaats aan Fotoboek! Tijdens de opening voelt Jellie Brouwer (Kunstof radio) Willem Poelstra en zijn ‘magische trio’ (vormgever Regina Geerts, tekstschrijver Guido van Eijck en antropoloog Dorien Claessen) aan de tand over zijn project.
 
Time/Bank
Nederland heeft een nieuwe bank, een Time/Bank. E-flux begon een jaar geleden met de Time/Bank. Time/Bank is een platform waar je als individu of in groepsverband tijd en deskundigheid kunt bundelen of ruilen, waarbij de waarde niet wordt afgemeten aan geld. In plaats daarvan wordt tijd als ruilmiddel gebruikt. Het uitgangspunt van Time/Bank is dat iedereen wel iets heeft bij te dragen op cultureel gebied en dat het mogelijk is om een alternatieve economie te ontwikkelen... en in stand houden door bestaande behoeften te koppelen aan niet erkende middelen. Sinds de lancering van Time/Bank zijn er in Europa meerdere Time/Stores geopend en hebben al duizenden transacties plaatsgevonden.
 
Ruilen
We hoeven het eigenlijk niet meer te noemen, maar het is crisis. Dus ook voor de kleine beurs mogelijkheden om dat ene boek te bemachtigen. Neem een boek mee dat je nu wel genoeg hebt gezien, of je eigen boek en probeer bij de ruiltafel dat ene boek te vinden dat je altijd al wilde hebben.
 
Maar verder vooral boeken
Fotoboek! is verder een dag vol informatie, uitwisseling, vermaak en natuurlijk fotoboeken, voor fotografen, ontwerpers en alle liefhebbers van het fotoboek. Naast bunkers, inkijkjes in persoonlijke archieven en diepteonderzoek naar het Magische Duo, ook: een grote verzameling oude en nieuwe fotoboeken te koop, een speciale presentatie van het Meermanno Museum, speeddates voor fotografen met experts op het gebied van het fotoboek, nog meer film, signeersessies, ruilhandel en interviews.
 
(Boekverkopers: Fotomuseum, Van Zoetendaal, The Eriskay Connection, Post Editions, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, LhGWR, FOTODOK, Van Paddenburg, Roma Publications en vele anderen).
 
 
Tijdschema
12.50-13.30 Lezing Wim van Sinderen
13.15-13.30 Mini-Masterclass crowdfunding met Roy Cremers
13.30 -14.30 Speeddates
14.00-14.30 Signeren
14.30-15.30 Film en gesprek met David Galjaard
16.00-17.15 Rondetafelgesprek
17.30-18.00 In gesprek met Willem Poelstra