Open Air

Rocket Cinema

PLAYTIME vs EASY ALOHA’s

Jacques Tati (France, 1967, 115 min.)

In 1958 wint regisseur Jacques Tati een Oscar en de speciale juryprijs in Cannes voor 'Mon Oncle', waarmee hij doorstoot naar de eredivisie van beroemde film regisseurs. Pas in 1964 begint Tati aan de opnames voor een volgende film, zijn magnum opus: PLAYTIME. Hij investeert zijn persoonlijke fortuin in de productie, maar helaas blijkt zijn visie de tijd te ver vooruit en de film flopt. Tati moet de rechten op al zijn vorige films verkopen om het hoofd boven water te houden. De films van Tati bevatten humor van een geheel eigen karakter. De regisseur maakt geen grappen met woorden, maar schept omstandigheden voor visuele humor met filmische middelen. Door deze aanpak heeft elke kijker de mogelijkheid ergens in het scherm een potentiële grap te ontdekken. Het meest radicale voorbeeld hiervan is PLAYTIME, waarin het traditionele verhaal overboord is gegooid en er steeds situaties op het scherm verschijnen waarin de toeschouwer vrij is om zelf op ontdekkingsreis uit te gaan. Het belangrijkste personage is de stad (ook wel Tativille genoemd) die hij aan de rand van Parijs liet bouwen. Er gebeurt niet eens zo veel in de film: Hulot arriveert tegelijktijdig met een groep Amerikaanse toeristen op het vliegveld, onderweg naar een afspraak. Hij verdwaalt in de betonnen jungle, zorgt voor chaos op een huishoudbeurs en zorgt er mede voor dat de opening van een hippe eetgelegenheid op amusante wijze ontspoort, ondertussen steeds tegen die Amerikaanse toeristen aanlopend. Tati's filmstijl, kleurgebruik, zijn meesterlijk nauwkeurig geplande shots, gevoel voor humor en baanbrekend gebruik van geluidseffecten hebben een enorme invloed op de filmgeschiedenis gehad.

 

EASY ALOHA’s

De EASY ALOHA’s zijn Bas Albers en Gerard Janssen. Als deejayduo werden ze al in 1995 undergroundhelden tijdens de Easy Tune-avonden in de RoXY. Hun hitsingle Aloha uit 1996, een samenwerking met het synthesizer duo Arling & Cameron, bereikte de 36e plaats in de Top 100.

Het duo bracht in 2007 een cd voor kinderen op de markt met als titel 'Eddie Ekster maakt een lied'. In 2008 verzorgden ze de soundtrack voor de film 'Links' van Froukje Tan. Het duo schreef twee boeken: 'Zeepaardje met een hoed op' (2006) en 'Gaten en andere dingen die er niet zijn' (2008).

 

Dit jaar voor het eerst in de tuin van Het Nutshuis in Den Haag: ROCKET CINEMA - een serie indrukwekkende cult klassiekers waarvan de nieuwe soundtrack ‘live’ wordt uitgevoerd door vermaarde DJ’s en muzikanten.