Open Air

Rocket Cinema

NIGHT OF THE LIVING DEAD vs THE SMOKE EATERS

 

George Romero (USA, 1968, 96 min.)

Wanneer Night of the Living Dead op 1 oktober 1968 in Pittsburg als een onbetekenende B-movie in een achterafbioscoopje in premiere gaat, trekt ie als matineevoorstelling vooral een argeloos, jong publiek. Een van de volwassen bezoekers herinnert zich jaren na dato nog precies de reacties: ‘De kinderen waren verbijsterd. Er was een bijna volledige stilte. Ergens halverwege hield de film op met aangenaam eng te zijn en werd die onverwacht angstaanjagend. Vlak voor mij zat een meisje stilletjes in haar fauteuil te huilen…’ Niet alleen kinderen, ook volwassenen reageerden vol ontzetting. Het beroemde Amerikaanse filmtijdschrift Variety noemt Night of the Living Dead een ‘aanhoudende orgie van sadisme’ en stelt de integriteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van de makers ter discussie. Bij de openingsscènes kunnen we nog gniffelen, om de goedkope zombie-make-up en het houterig acteren. Maar wanneer de plot eenmaal op gang is, de personages zijn vastgezet in een landhuis, omringd door een horde "ghouls" (het woord zombie valt in de film niet), is er geen houden meer aan. Ook door de impliciete maatschappijkritiek; als we, al dan niet nagelbijtend, door het laatste halfuur zijn gekomen, weten we weer waar het gevaar vandaan komt: niet de zombie is de grootste vijand, maar juist de levende medemens.

 

THE SMOKE EATERS zijn bleeding edge DJ's die verder gaan; audio- en video-beelden worden naadloos gecombineerd met DVD draaitafels, mixers en computers. Beelden van muziekvideo's, films en televisieprogramma's worden gecombineerd met elektronische muziekinstrumenten die samensmelten tot een gedenkwaardige, zintuiglijke unieke belevenis. THE SMOKE EATERS stijgen snel in de hiërarchie van de audio visuele industrie die hen meer en meer lijkt te erkennen als hedendaagse vernieuwers naast artiesten als DJ Yoda, Coldcut en Hextatic. De groeiende reputatie van de afgelopen jaren heeft geleid tot een aantal grote festival en nachtclub boekingen. Zo hebben zij deelgenomen aan de 'Amsterdam Dance Event' en speelden ze op het beroemde Nieuw-Zeelandse festival: 'Splore'. Ze deden een aantal cluboptredens o.a. in Paradiso en werden herhaaldelijk geboekt in Razzmatazz in Barcelona. De laatste editie van 'Glastonbury Festival' was hun 3e keer op dit enorme Britse festival waar ze niet alleen optraden in de Dance Tent, maar ook in de enorme 'Shangri-la Heaven', een podium voor meer dan 2000 mensen. THE SMOKE EATERS sampelen uit alle gebieden van pop, rock en dance cultuur. Door een mix van zowel bekende als onbekende muziek leveren THE SMOKE EATERS een onvergetelijk mash-up concert en remixshow voor de cult klassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD.

 

Dit jaar voor het eerst in de tuin van Het Nutshuis in Den Haag: ROCKET CINEMA - een serie indrukwekkende cult klassiekers waarvan de nieuwe soundtrack ‘live’ wordt uitgevoerd door vermaarde DJ’s en muzikanten.