GESPREK/DISCUSSIE

Cultureel Café

Kamera Kultura

Jellie Brouwer (NTR Kunststof) zet met interessante gasten haar tanden in actuele thema´s rond kunst, wetenschap, politiek en maatschappij. Verder muziekoptredens, previews en een speciale plek voor het korte verhaal. Bovendien draait onze kok Petrix (’s-Peer catering) ter plekke een lekkere brunch in elkaar met verse croissantjes, koffie en sap.
 
In november een gesprek met Eddy Appels. Appels is directeur van het festival Beeld voor Beeld, een documentaire filmfestival handelend over culturele diversiteit dat plaatsvindt van 18 t/m 22 december in EYE Amsterdam. In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Tijdens het festival wordt aandacht besteed aan hoe deze Nederlandse overzeese gebiedsdelen in beeld zijn gebracht sinds de eerste filmbeelden uit 1921 en naar hedendaagse films, waarbij vooral wordt gekeken naar de manier waarop filmmakers uit deze gebieden hun eigen cultuur en wortels onderzoeken en in beeld brengen.
 
Daarnaast een gesprek met Hans Venhuizen over het project Autonie. Nog niet zo lang geleden was de Binckhorst hét gebied voor de auto in de Hofstad. Dit gebied is bij uitstek geschikt als kerngebied voor nieuwe mobiliteit. Niet in plaats van maar juist vanuit de cultuur van de auto. Het project Autonië-Binckhorst gaat een sleutelrol spelen in deze omslag in automobiliteit in de Binckhorst. Autonië streeft naar dat
doel via twee hoofdwegen. Enerzijds wordt met een waaier aan projecten en interventies (Autonië -Events) de culturele rol van de auto verkend en ervaarbaar gemaakt. En anderzijds wordt gestudeerd op en ontworpen aan de cultuur van de sociaal economische rol die de auto en de aan haar gerelateerde bedrijven hebben en kunnen krijgen in de toekomst (Autonië-Showroom van de Toekomst).
 
Een kort verhaal van Renske Jonkman (1982). Haar debuutroman Zo gaan we niet met elkaar om verscheen op 14 juli 2011 bij Nijgh & Van Ditmar en werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs 2012 en de Vrouw & Proza Debuutprijs 2010-2012. Renske is ook één van de schrijvers van collectief De Jagers.
 
Verder muziek van Baroque Bicolore, Sonja Gruys (zang en blokfluit) en Laura Hölzenspeil (klavecimbel en kistorgel). Barokmuziek is virtuoos, swingend, melodieus, ontroerend en puur. Er wordt geïmproviseerd versierd, gekleurd en getimed.