Open Air

Rocket Cinema

JAWS vs ALEC SMART

Steven Spielberg (USA, 1975, 124 min.)

JAWS is dé popcornklassieker uit de jaren 70 waarin een Amerikaans badplaatsje wordt geteisterd door een bovenmaatse mensenhaai. De plaatselijke sheriff, Brody, wil alarm slaan, maar met het oog op het toerisme wil de burgemeester de zaak liever in de doofpot stoppen. Volgens de gealarmeerde oceanograaf Hooper is de aanval niet het werk van een tijgerhaai, maar van een veel grotere Witte Haai. Pas nadat er een tweede en een derde slachtoffer gevallen zijn, wil de burgemeester ingaan op het aanbod van de haaienjager Quint om het probleem voor $10.000 vakkundig uit de weg te ruimen. Samen met Brody en Hooper, zet Quint de jacht in… Regisseur Spielberg had voortdurend te kampen met tegenslagen die vaak goed uitpakten; De mechanische haaien (in totaal 3) die voor de film waren ontworpen, weigerden voortdurend dienst. Spielberg kon daardoor de aanwezigheid van de haai in veel scènes enkel suggereren. Een geluk bij een ongeluk: vooral het suggestieve eerste uur is geweldig spannend. De drie hoofdrolspelers konden in werkelijkheid nauwelijks met elkaar opschieten waardoor de stress tussen de verschillende karakters volkomen natuurlijk overkomt. Bij veel strandscènes bleef het kwik steken op 14-15 graden. Voor de zwemmers erg koud, maar Spielberg wilde graag dat de zwemmers bang waren voor het water en rilden van angst. 40 Jaar na dato blijkt JAWS nog altijd een bijzondere filmervaring, het explosieve slot (hoewel onzinnig) is een voltreffer.

 

ALEC SMART

Mixmaster DJ, producer & shark expert: ALEC SMART is 1 van de eerste artiesten die het Rocket Cinema concept aandurfde. Hij werkt al jaren als vaste componist bij de gelauwerde choreograaf Nicole Beutler, en als DJ bij zijn Big Night Out feesten o.a. in Paradiso. Smart schrijft, produceert en remixt zijn eigen muziek onder de naam Streamer. Door zijn brede muzieksmaak gecombineerd met een meesterlijk gevoel voor de film JAWS, vervoert hij telkens opnieuw met veel succes die enorme haai en zijn publiek naar ongekende sferen.

 

Dit jaar voor het eerst in de tuin van Het Nutshuis in Den Haag: ROCKET CINEMA - een serie indrukwekkende cult klassiekers waarvan de nieuwe soundtrack ‘live’ wordt uitgevoerd door vermaarde DJ’s en muzikanten.