Fotografie

Fotoboek! 2015

Zondag 15 februari is de derde editie van het jaarlijkse evenement Fotoboek! in Het Nutshuis, Den Haag. Een dag voor professionals en liefhebbers van het fotoboek. Met naast veel fotoboeken (oud en nieuw, ruil, koop en kijk), ook films, vormgevers, interviews, fotografen en een expositie.
  
Speeddates
 
Een mooie kans voor alle fotografen op zoek naar advies. Iedere fotograaf met een plan voor een fotoboek, in het beginstadium of al bijna voltooid, kan zich opgeven voor vier korte gesprekken met experts. Dit jaar zitten fotografierecensent Merel Bem en journalist Eefje Blankevoort en Erik Vroons, Editor-at-large van GUP Magazine aan tafel.
 
12.30-13.15 uur Nooit meer hetzelfde
 
Elk jaar nodigt Het Nutshuis een fanatiek fotoboekkenner en verzamelaar uit om te vertellen over zijn of haar favoriete boek. Dit jaar is dat samensteller en ontwerper Willem van Zoetendaal. Hij gaat echter een stapje verder en maakt er een zondagsdienst voor fotoboek adepten van. Komt dat zien!  
 
 
14.30-15.30 uur Eefje Blankevoort in gesprek met Ola Lanko van ED
 
Het fotoboek ED werd onlangs genomineerd voor de prestigieuze Paris Photobook Award 2014. Ola Lanko, één van de makers gaat in gesprek met Eefje Blankevoort, documentairemaker en journalist, over het fotografisch archief, overdaad en trivia.
Ola Lanko heeft een hele interessante film uitgekozen van Harun Farocki. Hier kan je alvast een artikel lezen van Farocki over deze film:
http://sensesofcinema.com/2002/harun-farocki/farocki_workers/
http://www.editingstandard.com
  
16.00-16.45 uur Edie Peters van PhotoQ ondervraagt de generaties
 
Edie Peters heeft zijn sporen verdiend in de wereld van de fotografie. Hij begon bij De Volkskrant, maar de afgelopen 12 jaar richtte hij zich op vele facetten binnen de fotografie (lesgeven, uitgeven, organiseren etc.) en sinds een aantal jaar bestiert hij PhotoQ. Voor Fotoboek! gaat hij in gesprek met twee fotografen, een fotograaf uit één van de jongere lichtingen en een oudgediende. Wat zien zij nog in elkaar? Is er sprake van herkenning of vervreemding? Valt er nog wat te leren, inspireren, bewonderen?
 
Edie Peters zal in gesprek gaan met Hans Eijkelboom en Willem Popelier.
 
Willem Popelier (Eindhoven, 1982) studeerde in 2008 af aan de KABK, daarna voltooide hij zijn Master aan de St. Joost.  Hij heeft inmiddels al een aantal boeken en verschillende internationale tentoonstellingen op zijn naam staan.
http://www.willempopelier.nl
 
Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) produceerde al meer dan 30 boeken. Zijn werk is in vele internationale tentoonstellingen te zien geweest. In het najaar van 2014 kwam zijn meest recente boek People of The Twenty First Century uit bij Phaidon en werd in de internationale pers met lovende kritieken ontvangen.
http://www.photonotebooks.com
 
Maar verder vooral boeken
 
Fotoboek! is verder een dag vol informatie, uitwisseling, vermaak en natuurlijk fotoboeken, voor fotografen, ontwerpers en alle liefhebbers van het fotoboek. Naast advies op maat, speeddates voor fotografen met experts op het gebied van het fotoboek, film, signeersessies, ruilhandel en interviews. 
 
Op de markt staan o.a.: Fotomuseum Den Haag, Printroom, The Eriskay Connection, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Frits Baarda, PhotoQ, Photobooks_be met bijzondere Belgische fotoboeken, Liefhertje en De Grote Witte Reus, Timebank.cc, Het Fotoatelier, Fw:Books en Roma en The American Book Center met een speciale selectie.